Τρίτη 14 Αυγούστου 2007

Το Μουσείο Ζωγραφικής και Γλυπτικής της Γκρενόμπλ


Το Μουσείο της Γκρενόμπλ ιδρύθηκε το 1798 και αποτελεί το πρώτο Μουσείο μοντέρνας Τέχνης στη Γαλλία. Σήμερα, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, αφού στους χώρους του έχουμε την ευκαιρία να σπουδάσουμε την Δυτική ζωγραφική τέχνη από τον 13ο αιώνα έως και τις μέρες μας, χωρίς ιστορική διακοπή.
Μέχρι το 1993, το Μουσείο στεγαζόταν σε κτίσμα του 1870, ενώ το 1994 εγκαινιάστηκε ο καινούριος χώρος του Μουσείου, έκτασης 18000 τετραγωνικών μέτρων. Το καινούριο Μουσείο χτίστηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν και είναι έργο των αρχιτεκτόνων Ολιβιέ Φελίξ-Φωρ, Αντουάν Φελίξ-Φωρ και Φιλίπ Μακαρύ.
Τα έργα Τέχνης παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά και χωρίζονται στις εξής συλλογές:
1. Αιγυπτιακές, ελληνικές και ετρουσκικές αρχαιότητες, όπου περιλαμβάνονται αιγυπτιακοί σαρκοφάγοι, καθώς και ελληνικά και ετρουσκικά κεραμικά και γλυπτά.
2. Συλλογή 13ου-16ου αιώνα. Περιλαμβάνονται έργα των Τζιάκοπο Τορίτι, Περουτζίνο, Τσέζαρε ντα Σέστο, Βαζάρι και δύο έργα του Βερονέζε.
3. Συλλογή 17ου αιώνα, όπου μπορούμε να θαυμάσουμε έργα των Ρούμπενς (Ο Άγιος Γρηγόριος), Ματία Πρέτι, Τζιουζέπε ντε Ριμπέρα, Κλωντ Βινιόν και Ζωρζ ντε λα Τουρ (Ο Άγιος Ιερώνυμος).
4. Συλλογή 18ου αιώνα. Περιλαμβάνονται πίνακες των Γκουάρντι, Ζαν Ρεστού και Καναλέττο.
5. Συλλογή 19ου αιώνα. Σ' αυτή την συλλογή μπορούμε να δούμε έργα των Φαντέν-Λατούρ, Πωλ Γκωγκέν, Αλφρέντ Σισλέ, Κλωντ Μονέ κ. ά.
6. Συλλογή 20ού αιώνα. Περιλαμβάνονται κορυφαία έργα των Μπονάρ, Σαγκάλ, Πικασό, Μοντιλιάνι, Ματίς (Εσωτερικό με μελιτζάνες), Λεζέ, Βαν Ντόνγκεν, Ρουώ, Μαγκρίτ, Μιρό, Τανγκύ, Γουόρχολ κ. ά.
7. Συλλογή 21ου αιώνα, όπου περιλαμβάνονται έργα Τέχνης σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως η κατασκευή Άτιτλο του Έλληνα ζωγράφου και κατασκευαστή Γιάννη Κουνέλλη.
8. Το Πάρκο των Γλυπτών. Στο πάρκο γύρω απ' το Μουσείο εκτίθενται 15 μνημειώδη γλυπτά του 20ού αιώνα, έργα καλλιτεχνών όπως ο Αλεξάντερ Κάλντερ και ο Μαρκ ντι Σουβέρο.

3 σχόλια:

zero είπε...

Χρονια πολλα Δεσποινα.

Δέσποινα είπε...

Αντεύχομαι. Όλα τα καλά για το Δρόμο!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραιο ημερολόγιο για την τέχνη..
συγχαρητήρια.
Θάνος
tha.pblogs.gr