Σάββατο 11 Αυγούστου 2007

Στην Αγια-Σοφιά χωρίς λόγια [α΄ ]







6 σχόλια:

zero είπε...

Οπως παντα το θεμα σου ειναι εξαιρετικο.

Δέσποινα είπε...

Ευχαριστώ. Ανταποδίδω!

kiki είπε...

Τι δείχνει ακριβώς στην 4η φωτό;

Δέσποινα είπε...

Ονειρομαγειρέματα,
στην 4η φωτογραφία βλέπουμε την "δακρύζουσα κολόνα". "Δακρύζουσα", γιατί σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε εκεί η εικόνα της Παναγίας, η οποία κατά την Άλωση δάκρυσε.
Με τον καιρό, το να αγγίζει κάποιος την κολόνα θεωρήθηκε γούρι, με αποτέλεσμα, τόσα χέρια επί τόσους αιώνες να λιώσουν το τμήμα της κολόνας που έχει σήμερα καλυφθεί με μπρούτζο (μετά από επιτόπια έρευνα είμαι σε θέση να πω ότι κι ο μπρούτζος λιώνει σιγά-σιγά!). Σύμφωνα με το τελετουργικό, κάνουμε μια ευχή και βάζουμε τον αντίχειρά μας μέσα στο λιωμένο τμήμα της κολόνας. Αν καταφέρουμε να κάνουμε με το χέρι μας γωνία 360 μοιρών (χωρίς να βγάλουμε τον αντίχειρα), τότε η ευχή θα πραγματοποιηθεί! (Μεταξύ μας, απ'ότι κατάλαβα η Fontana di Trevi είναι πιο βολική!).

Εννοείται, βέβαια, ότι αρνήθηκα να μπω σ' αυτή τη διαδικασία και θεώρησα καλύτερο να πάω στον γυναικωνίτη και να δω τα ψηφιδωτά.

Πολλά-πολλά φιλιά!

Y.Γ.) Όλα τα παραπάνω σκέφτηκα να τα γράψω στην ανάρτηση, αλλά μετά άλλαξα γνώμη γιατί το ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ του τίτλου (δια)δηλώνει το πένθος και τη θλίψη που ένιωσα.

swthria είπε...

dialekses tis katallhles fwto...megalh thlipsh alla kai deos mazi...alla pou tha paei...pali dikh mas tha ginei..............

Δέσποινα είπε...

Σωτηρία,
καλώς όρισες στο blog!