Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Παναγία η Σαϋντνάγια στη Συρία


Το Ορθόδοξο Μοναστήρι της Παναγίας της Σαϋντνάγια δεσπόζει στο λόφο της ομώνυμης κωμόπολης στη Συρία κι ανήκει στο Πατριαρχείο Αντιοχείας που εδρεύει στη Δαμασκό, φιλοξενώντας περί τις 40 μοναχές. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνηματικά κέντρα στη Μέση Ανατολή (το δεύτερο μετά τα Ιεροσόλυμα), όπου συναντιούνται πιστοί από όλον τον κόσμο, κυρίως κατά την ημέρα εορτασμού της Μονής, στις 8 Σεπτεμβρίου, γιορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου.


Στο Μοναστήρι, φυλάσσεται εκτός από την πολύτιμη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σαϋντνάγια, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και μια σημαντική βιβλιοθήκη, πλούσια σε βυζαντινά χειρόγραφα. Επίσης, άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι η Μονή έχει συστήσει ένα ίδρυμα για την ανατροφή κι εκπαίδευση δεκάδων ορφανών κοριτσιών.


Η Μονή χτίστηκε περίπου στα 547 μ.Χ. από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιουστινιανός, όντας σε πόλεμο εναντίον των Περσών, διέσχιζε με τα στρατεύματά του την περιοχή της Συρίας. Κατά την διάρκεια μιας έκτακτης στάσης για την αναζήτηση νερού, ο Αυτοκράτορας αντελήφθη μια πανέμορφη γαζέλα και θέλησε να την κυνηγήσει. Την ακολούθησε μέχρι που εκείνη σταμάτησε δίπλα σε μια πηγή στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου και προσπάθησε να την χτυπήσει. Τη στιγμή εκείνη η γαζέλα μεταμορφώθηκε σε ομιλούσα εικόνα της Παναγίας και πριν εξαφανιστεί του είπε: «Όχι. Δε θα με χτυπήσεις, Ιουστινιανέ, αλλά θα μου χτίσεις μια εκκλησία σ’ αυτόν εδώ το λόφο».

Ο Αυτοκράτορας διέταξε αμέσως την οικοδόμηση της εκκλησίας αλλά οι αρχιτέκτονές του δεν κατάφερναν να συμφωνήσουν στο επιθυμητό σχέδιο του ναού. Τότε, η Παναγία εμφανίστηκε ξανά στον Ιουστινιανό, αυτή τη φορά με όνειρο και του παρέδωσε το σχέδιο, με βάση το οποίο χτίστηκε ο ναός της Σαϋντνάγια.


Η συριακή λέξη «Σαϋντνάγια» έχει δύο ετυμολογικές εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή σημαίνει «η Κυρά μας» και προέρχεται από τις λέξεις «Σάυντα» (= Κυρία) και «Νάγια» (= Δική μας). Σύμφωνα με την άλλη εκδοχή σημαίνει «Τόποι κυνηγιού» και προέρχεται από τις λέξεις «Σεΐντ» (= Κυνήγι) και «Ντνάγια» (= Τόποι).


12 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Καταπληκτική εμπειρία! Κι ευλογία από τις λίγες! Εφόσον την έζησες, κράτα την σφιχτά στην ψυχή σου μαζί με την ανύστακτη πρεσβεία της Παναγίας, της οποίας μάλιστα φέρεις και το τίμιο όνομα!

Ως εορτάζουσα λοιπόν σού εύχομαι και από εδώ να ζεις αυθεντικά και όσο γίνεται αναστατικότερα!

Δέσποινα είπε...

Ευχαριστώ πολύ για όλα τα όμορφα που μου γράφεις!
Το προσκύνημα στην Σαϋντνάγια ήταν εμπειρία ζωής! Να μας έχει καλά όλους! Χρόνια πολλά!

Artanis είπε...

Χρόνια σου πολλά, να σε χαιρόμαστε...Καλά να περνάς...

Δέσποινα είπε...

Artanis, ευχαριστώ θερμά!
Χρόνια πολλά, καλά κι ευτυχισμένα και σε 'σας! Εύχομαι κάθε καλό στο σπίτι σας!

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

δεν έμεινε τι να ευχηθώ γι'αυτό θα αρκεστώ στο να εκφράσω το θαυμασμό μου για το ωραίο και πλούσιο ρεπορτάζ από το πανίερο αυτό τόπο. :)

None είπε...

M' epiases adiavasti. Edo den exw paei akoma! Klaps......

Δέσποινα είπε...

@ Ρόνι,
σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Η Χάρη Της, να μας προστατεύει πάντα!

Δέσποινα είπε...

@ None,
Αυτή τη φορά δε με ακολούθησες!?!?!?!?!?!?!?! Γιατί?Δεν είχες βίζα???? lol

None είπε...

Πάντα κάποιοι με αδικούν.......

Δέσποινα είπε...

Έτσι είναι η ζωή, None, όλο αδικίες!

kiki είπε...

Η 1η και οι 2 τελευταίες φωτό, είναι πολύ εντυπωσιακές! Πολύ όμορφο δείχνει!

Δέσποινα είπε...

Κική,
είναι και όμορφο και μεγαλοπρεπές! Ευχαριστώ για το σχόλιο. Πολλές πολλές καλημέρες!