Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ξενάγηση στην πόλη Βαν της Βρετάνης {γ΄}


Εκτός από την επίσκεψη στα ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Βαν (Vannes), στα οποία αναφερθήκαμε στην πρώτη ανάρτηση της ξενάγησής μας εκεί, ο επισκέπτης της πόλης δε θα πρέπει να παραλείψει και την περιήγησή του στους κατάφυτους κήπους της Βαν. Οι κήποι αυτοί, φροντισμένοι και με κάθε λογής όμορφα λουλούδια περιβάλλουν τα παλιά αμυντικά τείχη της πόλης κι αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης.





Επίσης, άλλη μια όμορφη και γραφική γωνιά της Βαν είναι το κτίριο του παλιού πλυσταριού. Εκεί, οι γυναίκες των περασμένων εποχών μαζεύονταν για να πλύνουν την μπουγάδα τους. Το παλιό πλυσταριό βρίσκεται στις όχθες του Ροάν, ενός μικρού παραποτάμου του ποταμού Βαν, εκτός των τειχών της παλιάς πόλης και σε πολύ μικρή απόσταση από τον Πύργο ντυ Κονετάμπλ (la Tour du Connétable).





Όμως, το γραφικότερο σημείο της Βαν βρίσκεται εντός των τειχών της παλιάς πόλης, στο ιστορικό κέντρο, στη συμβολή των οδών rue Noé και rue Pierre-René Rogue. Είναι ένα παραδοσιακό βρετονικό σπίτι από ξύλο και πέτρα (maison en pan-de-bois ή maison à colombage), χρονολογούμενο στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα, γνωστό ως «Το σπίτι του Βαν και της γυναίκας του» (La maison de Vannes et sa femme) που ξεχωρίζει από τα άλλα παρόμοια κτίσματα λόγω της εξωτερικής του διακόσμησης. Συγκεκριμένα, στη γωνία του ισογείου του σπιτιού υπάρχουν οι έγχρωμες γλυπτές «προτομές» του ζεύγους των ιδιοκτητών, του Βαν και της γυναίκας του, καλλιτεχνημένες κατά τον 16ο αιώνα, που αποτελούν το έμβλημα όλης της πόλης.



Τέλος, θα πρέπει να ξέρουμε ότι η Βαν είναι μία από τις πρωτοπόρους πόλεις για τη διάσωση της ιδιαίτερης πολιτισμικής κληρονομιάς της Βρετάνης και κυρίως τη διάσωση της βρετονικής γλώσσας. Στην πόλη συναντά κανείς δίγλωσσες πινακίδες και ταμπέλες με επιγραφές στα γαλλικά και τα βρετονικά. Τον Σεπτέμβριο του 2007, 1.137 παιδιά στη Βαν, ποσοστό 7,5% επί του συνόλου των παιδιών, γράφτηκαν σε δίγλωσσα γαλλοβρετονικά Δημοτικά Σχολεία και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Δήμος της Βαν υπέγραψε το σύμφωνο Ya d’ar brezhoneg που προωθεί ένα γλωσσολογικό σχέδιο για την διάδοση των βρετονικών.

8 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που διάβασα.

Αυτός ο Βαν πρέπει να ήταν πολύ ενδιαφέρον τύπος!
Θα ήθελα να γνωρίσω και τη..γυναίκα του..

Τι ιδιαίτερο σπίτι..

Ο πύργος "σου" όμως μου πήρε την καρδιά..!

Δέσποινα είπε...

@ Αναΐς,
κι εγώ τον θαύμασα αυτόν τον πύργο και χαίρομαι ιδιαίτερα που βρήκατε ενδιαφέρουσες τις πληροφορίες για τη Βαν!
Να είστε καλά και να έχετε ένα όμορφο απόγευμα!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Υπέροχοι κήποι και χρώματα.
Γαληνεύει το μάτι..
Γοητευτικές ιστορίες που διαδραματίζονται-σθηκαν κάπου και που δεν θα τις μαθαίναμε ποτε..

Δέσποινα είπε...

Ενώ τώρα τουλάχιστον, Ρεγγίνα, τις φανταζόμαστε αυτές τις ιστορίες που διαδραματίζοναι εκεί γύρω από τους ανθισμένους κήπους της Βαν!!!
Πολλές καλησπέρες!

Unknown είπε...

Μου δημιουργουν μια μελαγχολια αυτες οι πολεις,ολα μοιαζουν.Θελω αιγαιο, θαλασσα μπλε φως,ηλιο.Φιλακια

Δέσποινα είπε...

Ελευθερία, είναι διαφορετικός τόπος εκεί! Άλλα τοπία, άλλα ήθη, άλλα έθιμα... άλλη νοοτροπία! Δεν χωράει σύγκριση νομίζω!
Να είστε καλά, καλή Κυριακή!

None είπε...

Εδώ σίγουρα δε θα πάω ποτέ.......

Δέσποινα είπε...

Δεν ξέρεις, None, μπορείς και να πας! ;))