Όπως έχουμε ήδη αναφέρει η πόλη της Βαν (Vannes) διακρίνεται για τα καλά διατηρημένα οχυρωματικά τείχη της. Από τις οχυρώσεις αυτές έχουμε πρόσβαση στην παλιά πόλη περνώντας από τις Πύλες των τειχών. Σήμερα στη Βαν σώζονται έξι Πύλες: η Πύλη του Αγίου Βικεντίου (la Porte Saint-Vincent), η Πύλη Φυλακή (la Porte Prison), η Πύλη Ποτέρν (la Porte Poterne), η Πύλη ντε Καλμόν μαζί με τον πύργο της (la Porte et la Tour de Calmont), η Πύλη της Παναγίας (la Porte Notre-Dame) και η Πύλη του Αγίου Ιωάννη (la Porte Saint-Jean).
Η κύρια είσοδος στην παλιά πόλη της Βαν είναι η Porte Saint-Vincent (φωτογραφία 1). Βρίσκεται βορείως του λιμανιού και της πλατείας Gambetta, χτίστηκε γύρω στα 1624, αντικαθιστώντας μέρος της οχύρωσης του 16ου αιώνα κι ανήκει στη λίστα με τα Ιστορικά Μνημεία της Γαλλίας από το 1928. Στο κοίλωμα πάνω από την Πύλη, βρίσκεται ένα άγαλμα του Αγίου Βικεντίου, έργο του 1891. Το πρωτότυπο άγαλμα χάθηκε κατά την Γαλλική Επανάσταση όταν αντικαταστάθηκε από το άγαλμα ενός επαναστάτη. Σύμφωνα με ένα θρύλο της περιοχής, όταν το άγαλμα του Αγίου Βικεντίου κατεβάσει το χέρι του, τότε η Βαν θα βυθιστεί μέσα στο νερό.
Η Porte Prison (φωτογραφίες 3 και 4) είναι μία από τις παλαιότερες εισόδους στην παλιά πόλη, βρίσκεται βορειοανατολικά των προμαχώνων κι ανήκει στη λίστα με τα Ιστορικά Μνημεία της Γαλλίας από το 1912. Κατά τον Μεσαίωνα, η Πύλη αυτή ένωνε την εντός των τειχών πόλη με τον «έξω κόσμο» με δύο κινητές γέφυρες, μια για τους πεζούς και μια για τις άμαξες. Τότε, η Πύλη ονομαζόταν Πύλη του Αγίου Πατέρνιου (Porte Saint-Paterne) όμως, κατά την Γαλλική Επανάσταση, μετονομάστηκε σε Πύλη Φυλακή (Porte Prison) γιατί εκεί φυλακίζονταν από τους επαναστάτες οι εχθροί της Επανάστασης.