Κυριακή 19 Αυγούστου 2007

Ντέιβιντ Τρέμλετ, ο καλλιτέχνης της περιπλάνησης

Ο Ντέιβιντ Τρέμλετ (David Tremlett) γεννήθηκε το 1945 στην Κουρνουάλη. Σπούδασε στο Royal College of Art του Λονδίνου, μια σχολή που παρείχε κλασσική εκπαίδευση. Για να ξεφύγει, όμως, από το καταπιεστικό περιβάλλον της σχολής αυτής, αρχίζει να επιδίδεται στα ταξίδια. Το πρώτο του ταξίδι, το πραγματοποίησε σε ηλικία 19 ετών, έχοντας σαν προορισμό την Ινδία. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε πλήθος άλλων ταξιδιών που τον ενέπνευσαν και τον κατέστησαν καλλιτέχνη της περιπλάνησης.
Τα πρώτα βήματα (1968-1972)
Τα πρώτα έργα του Τρέμλετ, στα τέλη της δεκαετίας του '60, εναρμονίζονται πλήρως με το πνεύμα της εποχής, αμφισβητώντας τα σχήματα και τις φόρμες. Εγκαταλείποντας τα στενά πλαίσια της παραδοσιακής γλυπτικής, ο Τρέμλετ συνδέει την Τέχνη με την καθημερινή ζωή, κι έτσι, δημιουργεί τα γλυπτά του, χρησιμοποιώντας ηχητικές εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, σχέδια, καρτ-ποστάλ από τα μέρη που επισκέφτηκε και καθημερινά υλικά που βρίσκονται στο ατελιέ του, όπως γραφίτης και καρφιά.
Ο καλλιτέχνης της περιπλάνησης (1972-1978)
Στα τέλη του 1971, ο Τρέμλετ εγκαταλείπει την Αγγλία κι εγκαθίσταται στην Αυστραλία, απ΄όπου ταξιδεύει στη Νέα Ζηλανδία, στο Τέξας, στο Μαλάουι, στην Αλάσκα κ. α. Συνηθίζει να ταξιδεύει χωρίς κι ο ίδιος να γνωρίζει τον προορισμό, έχοντας μαζί του, μονάχα, χαρτιά, μολύβια και τη φωτογραφική του μηχανή, για να απαθανατίσει καθετί που θα τον βοηθήσει να γνωρίσει τον πολιτισμό των περιοχών που επισκέπτεται. Τα σχέδια του Τρέμλετ, αυτής της περιόδου, έχουν περιορισμένο μέγεθος και περιβάλλονται από μικρες φωτογραφίες που εκφράζουν την φωτογραφική ματιά του καλλιτέχνη κατά την διάρκεια των περιπλανήσεών του.
Τοιχογραφίες και παστέλ (1979-1989)
Το 1978, ο Τρέμλετ δημιουργεί την πρώτη του τοιχογραφία, διακοσμώντας τον εξωτερικό τοίχο ενός μπαρ στο Μαλάουι και χρησιμοποιώντας τα παστέλ κατευθείαν από το χέρι του στον τοίχο, κάτι που θα καθορίσει την τεχνική του. Από 'δω και στο εξής, σχήματα, λέξεις ή ακόμα και κείμενα μπερδεύονται μέσα στις σκούρες και γήινες αποχρώσεις αποτελώντας ένα ενιαίο σύνολο.
Η ζωντάνια των χρωμάτων (1990-2007)
Κατά την περίοδο αυτή, ο Τρέμλετ βρίσκεται πότε στην Ευρώπη και πότε στην Αφρική και την Αμερική. Αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες σε γκαλερί, μουσεία, εκκλησίες και σπίτια στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Τανζανία και στο Τέξας. Τα τελευταία έργα που δημιουργεί χαρακτηρίζονται από την ποικιλία των μοτίβων και των χρωματισμών, τη γεωμετρικότητα των σχημάτων και την ζωντάνια των χρωμάτων.

2 σχόλια:

kiki είπε...

Αααα...εγώ θα σχολιάσω κάτι άσχετο με το ποστ. Πολύ ωραία φωτό έβαλες στο προφίλ!!!
Θέλω μια χάρη. Δεν έχω το μειλ σου οπότε στο ζητάω από εδώ. Θέλω όταν έρθει η αξιαγάπητη μαμά, να μου γράψεις εκείνες τις 2 συνταγές. Μπορείς;

Δέσποινα είπε...

Καλησπέρα!
Αναλαμβάνω με μεγάλη χαρά να στείλω τις συνταγές!Ο λαός στο hungry, άλλωστε, τις ζητά!

Όσο για τον πίνακα του Modigliani στο προφίλ, ευχαριστώ πολύ (και για όλα)!