Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Το Mοναστήρι της Αγίας Θέκλας στη Μααλούλα της Συρίας


Το ορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας (Mar Taqla) στη Μααλούλα ανήκει στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στη Συρία, αφού ιδρύθηκε κατά τον 4ο αιώνα.


Το σύγχρονο μοναστήρι είναι χτίσμα του 18ου αιώνα και φιλοξενεί περί τις 25 μοναχές, οι οποίες διευθύνουν εντός της μονής οικοτροφείο, σχολείο κι εργαστήριο εργόχειρων, όπου ζουν, διδάσκονται κι εκπαιδεύονται ορφανά κορίτσια. Στο νότιο μέρος του μοναστηριού βρίσκεται ο ναός που είναι αφιερωμένος στην Αγία Θέκλα.



Η πρωτομάρτυς και ισαπόστολος Θέκλα, την οποία γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 24 Σεπτεμβρίου, καταγόταν από το Ικόνιο και σε ηλικία 18 ετών μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό από το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου, ακολουθώντας τον στην Αντιόχεια, στα Μύρα της Λυκίας και στη Σελεύκεια, έχοντας εγκαταλείψει την ειδωλολατρική της οικογένεια.


Οι ειδωλολάτρες την βασάνισαν με πολλούς τρόπους κι εκείνη, για να ξεφύγει, κατέφυγε στο όρος Καλαμών. Εκεί, κι ενώ την καταδίωκαν για να την βασανίσουν ξανά, ώστε να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό, η Αγία προσευχήθηκε κι εξαφανίστηκε μέσα σε βράχο, που σχίστηκε για να την κρύψει. Αυτή η σχισμή λέγεται, ότι είναι το φαράγγι, που υπάρχει μεταξύ των τεράστιων βράχων δίπλα στο μοναστήρι.



Ανεβαίνοντας αρκετά σκαλιά από την εσωτερική αυλή του μοναστηριού, οδηγούμαστε στο σπήλαιο της Αγίας Θέκλας, που δεσπόζει ακριβώς πάνω από το μοναστήρι στην ανατολική πλευρά του βουνού.


Στο νότιο μέρος του σπηλαίου βρίσκεται το ιερό της Αγίας. Ο Μακάριος Γ΄, Πατριάρχης Αντιοχείας κατά την περίοδο 1647-1685, τεκμηριώνει, ότι σ’ αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται και ο τάφος της.


Στην ανατολική πλευρά του σπηλαίου υπάρχει ο καγκελόφραχτος χώρος μιας παλιάς εκκλησίας ενώ μεταξύ της εκκλησίας αυτής και του ιερού υπάρχει μια πηγή με αγίασμα.



Στη βορειοανατολική γωνία του σπηλαίου, σταγόνες -κατά την παράδοση- ιαματικού νερού πέφτουν από την οροφή μέσα σε μια λαξευμένη γούρνα, που βρίσκεται υπερυψωμένη σε μια κολόνα, ύψους περίπου ενός μέτρου. Ακριβώς δίπλα, υπάρχει ένα αιωνόβιο δέντρο, που μεγαλώνει με παράδοξο τρόπο εντός της σπηλιάς.



Στη δυτική πλευρά του σπηλαίου έχουν χτιστεί αψίδες, απ’ όπου θαυμάζουμε μια μοναδική θέα προς το μοναστήρι και την κωμόπολη της Μααλούλα.


18 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Όμορφες εικόνες ενός άλλου κόσμου, αυτού της Ανατολής, μάς παρέχεις ως εμπειρία σήμερα, Δέσποινά μου! Για πολλούς, ενός κόσμου πρβληματικού και παρα-πολιτισμένου, έναντι του ευρωπαϊκού δικού μας, του υπερφίαλου και προοδευμένου.

Όμως, σκέφτομαι, μήπως εκείνοι όντως είναι Ανατολή, ενώ εμείς απλώς Δύουμε...

Λέω τώρα...

Δέσποινα είπε...

Π.Κ., η παρατήρησή σου με έχει κι εμένα προβληματίσει πολλές φορές...
Δεν ξέρω αν εκεί είναι όντως Ανατολή, καμιά φορά όμως πιστεύω, ότι στην Ευρώπη έχουμε κιόλας Δύσει...

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Το αιωνόβιο δέντρο μου θυμίζει την Αγία Θεοδώρα της Βάστας.
Μοιάζει συμβολικός ο τρόπος που τρέφεται και μεγαλώνει..

Σοφία είπε...

Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον μέρος - όπως και η Μααλούλα γενικότερα!

Δέσποινα είπε...

@ Αναΐς,
έχετε απόλυτο δίκιο να κάνετε αυτόν τον παραλληλισμό! Και στην Αγία Θεοδώρα τα δέντρα μεγαλώνουν κατά παράδοξο τρόπο, χωρίς ρίζες στην οροφή της εκκλησίας...

Δέσποινα είπε...

@ Σοφία,
ευχαριστώ πολύ για το ευγενικό σχόλιο! Μου άρεσε αυτός ο τόπος γιατί έχει το δικό του ξεχωριστό χρώμα.
Καλό βράδυ!!!

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

οι αναρτήσεις σου από τη Συρία και τα προσκυνήματα του Πατριαρχείου Αντιοχείας δείχνουν το άγνωστο πλούτος- και ας λιγοστεύει- που έχει ο χριστιανισμός της Ανατολής..

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πού είναι ο Roni να μας διαβάσει την επιγραφή..

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

δεν λέει κάτι σπουδαίο η "επιγραφή" μόνο αυτά:
"Προσοχή
το νερό αυτό είναι αγιασμένο, είναι για ευλογία και πόση. Παρακαλούμε να μην βάλει κανείς (βαλθούν) τα χέρια μέσ στον αγιασμένο νερό, ούτε και να πλύνει (πλύνεται) κάτι, και να διατηρείται καθαρό"!!!

kiki είπε...

Γυριστρούλα...Καλά σε λέω εγώ!

Δέσποινα είπε...

@ Ρόνι,
μακάρι να μπορούσα να συνεισφέρω έστω και λίγο στη διάδοση του πλούτου αυτού!
Καλό βράδυ και χαιρετισμούς!

Δέσποινα είπε...

@ Ρόνι,
σ' ευχαριστούμε βεβαίως και για την μετάφραση!!!!!! :))

Δέσποινα είπε...

@ Ρεγγίνα,
ο Ρόνι ανταποκρίθηκε άμεσα και μας μετέδωσε τα φώτα του!!!

Δέσποινα είπε...

@ Κική,
εσείς καλά τα λέτε! Και μεταξύ μας, έχετε δίκιο! :D

panagiotisandriopoulos είπε...

Aυτή η εξαιρετική ανάρτηση, αγαπητή μου Δέσποινα, αποτελεί τιμή στην Αγία Θέκλα και συμβολή στην γνωριμία μας με τα προσκυνήματα του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Να 'σαι πάντα καλά και να μας γλυκαίνεις με τους καρπούς των οδοιπορικών σου.

None είπε...

Εεε λοιπόν το παρακάνεις. Κυκλοφορούν εμφράγματα. Δηλαδή εμάς δε μας έκανε μάνα που μένουμε διαρκώς πίσω;;

;)

Δέσποινα είπε...

@ Παναγιώτη,
ευχαριστώ πολύ για το τόσο ευγενικό σου σχόλιο! Να είσαι πάντα καλά!
Πολλούς χαιρετισμούς κι ευχές για έναν καλό μήνα!

Δέσποινα είπε...

@ None,
ο Χριστός κι η Παναγία! Τι είναι αυτά που γράφεις για τα εμφράγματα???????? Ξέρεις τι να κάνεις? Πριν μπαίνεις στο "Αίθριον" να παίρνεις μισό υπογλώσσιο!!!!!!!!! :D :D :D