Σάββατο 23 Ιουνίου 2007

Από το Ρόιδο της Ζακύνθου στη Ζυρίχη της Ελβετίας

Η πόλη της Ζυρίχης (Zürich) βρίσκεται χτισμένη στην καρδιά των Άλπεων, σε υψόμετρο 406 μέτρων, στο βορειοδυτικό άκρο της ομώνυμης με την πόλη λίμνης και στις όχθες του ποταμού Λίματ. Αν και είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, το βιομηχανικό κέντρο ολόκληρης της χώρας, καθώς και κορυφαίο πιστωτικό κέντρο παγκοσμίως, ωστόσο η Ζυρίχη δεν είναι η πρωτεύουσα της Ελβετικής Ομοσπονδίας, έχοντας παραδώσει τα πρωτεία της στη Βέρνη. Αποτελεί, όμως, πρωτεύουσα του γερμανόφωνου καντονιού της Ζυρίχης, έχει γύρω στους 345.000 κατοίκους και αξίζει να σημειωθεί, ότι στα δύο ανώτατα εκπαιδευτικά της ιδρύματα, δηλαδή στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, δίδαξε ο Άλμπερτ Άινσταϊν.
Επισκέφτηκα τη Ζυρίχη το περσινό καλοκαίρι και θαύμασα πραγματικά την αρχιτεκτονική της κληρονομιά, καθώς έχει να επιδείξει κτίσματα ρομανικού ρυθμού (όπως η εκκλησία του Αγίου Πέτρου του 13ου αιώνα), επιβλητικές επαύλεις των παλιών αριστοκρατών που σήμερα στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και πολλά γραφικά κτίρια του 17ου και 18ου αιώνα, χτισμένα από τις διάφορες συντεχνίες του τότε καιρού. Θαύμασα ακόμα, το υπερσύγχρονο αεροδρόμιό της, το Τσύριχ-Κλότεν που είναι το μεγαλύτερο της Ελβετίας και που την συνδέει με εκατοντάδες πόλεις όλου του κόσμου, ανάμεσά τους και το ...Ρόιδο Ζακύνθου!
Η αποπνιχτική ζέστη της Ζυρίχης που περιβάλλεται από βουνά ύψους έως και 875 μέτρων, η παροιμιώδης και παντελής έλλειψη κλιματιστικών μηχανημάτων και η περιορισμένη, έως απούσα, χρήση ανεμιστήρα είναι κάτι που θα ήθελα να ξεχάσω... Προτιμώ να θυμάμαι τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, την υποδειγματική καθαριότητα της και την ανεπιτήδευτη ευγένεια των κατοίκων της.







2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή, τι Ρόιδο, τι Ζυρίχη!!! Όπως λέμε: Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη!!!
Ωραίο ταξίδι!
Στ. Κ.

Δέσποινα είπε...

Χίόνια η μια και χιόνια η άλλη!!!