Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Το Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου του Ομήρου στη Συρία


Το ορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στη Συρία, ανήκει στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και βρίσκεται χτισμένο στην Κοιλάδα των Χριστιανών, συγκεκριμένα στο χωριό Μεστάγιε, λίγα χιλιόμετρα βόρεια από το περίφημο Κάστρο των Ιπποτών κι όχι μακριά από την πόλη Χομς.
Λέγεται ότι το μοναστήρι χτίστηκε κατά τον 5ο μ.Χ. αιώνα από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον Α΄, πάνω σε ένα αρχαίο άγαλμα του θεού Ομήρου, γι’ αυτό και είναι γνωστό ως «η μονή του Αγίου Γεωργίου του Ομήρου».
Στη μονή δεσπόζει ο κεντρικός ναός, κτίσμα του 19ου αιώνα, στο εσωτερικό του οποίου θαυμάζουμε ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.


 Ένα επίπεδο χαμηλότερα απ’ αυτό που είναι χτισμένος ο κεντρικός ναός, βρίσκεται μια μικρότερη εκκλησία, η οποία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Στο, επίσης, ξυλόγλυπτο τέμπλο της, που είναι πάνω από 300 ετών, ξεχωρίζουμε εξαιρετικά σκαλίσματα αλλά και τις εικόνες του που αναπαριστούν σκηνές από την ζωή του Αγίου Γεωργίου.


Στη μονή φυλάσσονται και συντηρούνται πολλά κειμήλια, όπως αρχαίοι αμφορείς, παλαιά βιβλία και σημαντικά χειρόγραφα. Το μοναστήρι πανηγυρίζει όχι στις 23 Απριλίου αλλά στις 6 Μαΐου και τότε πλήθος κόσμου από την γύρω περιοχή συρρέει για προσκύνημα.

5 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Όμορφες φωτοαποτυπώσεις, ενδεικτικές ενός άλλου κόσμου, αυτού της Ανατολής! Και το βιντεάκι σου εκφραστικό της πνευματικότητας των Ορθοδόξων Συρίων!

Βοήθειά μας ο Αγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος!!!

Μαρία Σ είπε...

΄Χριστός Ανέστη
Καιρό εχουμε να τα πούμε!
Σε παρακαλουθώ πάντως ανελιπώς.
Νασαι καλα να ταξιδευεις και να μας ταξιδευεις.
Πολύ ωραίες οι φωτοαποτυπώσεις σου!
Με συναίσθημα.
Φιλικά
Μαρία Σ

Δέσποινα είπε...

@ Π.Κ.,
χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτογραφίες και το βιντεάκι από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου κι ευχαριστώ! Ο Άγιος βοήθειά μας!!!

Δέσποινα είπε...

@ Μαρία Σ.,
αληθώς ανέστη!
Ευχαριστώ θερμά για τα ευγενικά λόγια και τις επισκέψεις σας! Εύχομαι να είστε πάντα καλά!!!

Ανώνυμος είπε...

Τα σχόλια εδώ ειναι απο το 2010. Δυστυχώς έχουν αλλάξει πολλά απο τότε.
Οι ισλαμοφασίστες έχουν κάψει το μοναστήρι και έχουν σκοτώσει τους χριστιανούς στην Συρία, με την υποστήριξη του Νατο και των δυτικών "δημοκρατιών"

http://goo.gl/trkhC