Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Η ιδεολογία στο χρόνο μέσα από εκφάνσεις του πολιτιστικού φαινομένου

Κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, από τον εκδοτικό οίκο Αντ. Σταμούλη, ο συλλογικός τόμος Η ιδεολογία στο χρόνο μέσα από εκφάνσεις του πολιτιστικού φαινομένου, με την επιμέλεια του Δρ. Δημητρίου Γ. Μαγριπλή. Η έκδοση αυτή αποτελεί τον τρίτο τόμο (του 2009, σελίδες 464) της επιστημονικής σειράς Θεός – Άνθρωπος – Κοινωνία, αφού έχουν προηγηθεί οι συλλογικοί τόμοι Κριτικές Προσεγγίσεις στον Ορθόδοξο πολιτισμό. Όψεις του ελληνικού παραδείγματος (2007) και Όψεις του πολιτιστικού φαινομένου. Επιστημονικές προσεγγίσεις του Θανάτου και της Ζωής (2008).

Ο φετινός τρίτος τόμος προλογίζεται από τον κ. Α. Γ. Κ. Σαββίδη, Καθηγητή Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και χωρίζεται σε τρία μέρη, όπου δημοσιεύονται μελέτες είκοσι γνωστών επιστημόνων.

Στο πρώτο μέρος, με θέμα «η Ιδεολογία στο χρόνο», παρουσιάζονται τα εξής άρθρα: «Η ιδεολογία της αθηναϊκής ηγεμονίας. Από την Realpolitik στην Machtpolitik» του Βασιλείου Λ. Κωνσταντινόπουλου, «Το μετριοπαθές πολίτευμα και η μέση τάξη στην πολιτική ιδεολογία του Θουκυδίδη» του Δημητρίου Κ. Πανομήτρου, «Ιδεολογία και Δικανική Ρητορεία στην Αθήνα της κλασικής περιόδου» της Ελένης Βολονάκη και «Ιδεολογία και κοινωνία στο Βυζάντιο» του Δημητρίου Γ. Μαγριπλή.

Στο δεύτερο μέρος, με γενικό τίτλο «Η έννοια μέσα από εκφάνσεις του Πολιτιστικού φαινομένου», δημοσιεύονται οι ακόλουθες μελέτες: «Ζητήματα Ιδεολογίας και Τέχνης στην Ευρώπη του 17ου και του 18ου αιώνα: Γλυπτική, Ζωγραφική, Ψηφιδωτό» της Αγγελικής Ε. Κοκονάκη, «Η Επίδραση της Ιδεολογίας του Αναγεννησιακού Ανθρωπισμού στην Μπαρόκ Όπερα: Ήχος – Λόγος – Τραγουδιστής» της Αικατερίνης Α. Κουρή, «Η μάχη των ιδεών στην ελληνική λογοτεχνική παραγωγή του 18ου αιώνα: Το Σχολείον των ντελικάτων εραστών του Ρήγα και ο αντίλογός του» του Ιωάννη Γ. Πλεμμένου, «Ιδεολογία και πίστη στη Λογοτεχνία» του Άγγελου Γ. Καλογερόπουλου, «Ιδεολογίες και Ιδεολογήματα στον αθλητισμό» του Νίκου Φακιολά και της Μαρίας Γραίκου, «Ιδεολογία και Κινηματογράφος: Ανάμεσα στην ιστορία και το μύθο: Η ταινία “Η Σωφερίνα”» της Άννας Μ. Κουμανταράκη και τέλος, «Σχολείο και Ιδεολογία: όροι συγκρότησης των βασικών ιδεολογικών αξόνων» του Κώστα Ν. Θεριανού.

Στο τρίτο μέρος, με θέμα «Η Διαπραγμάτευση της έννοιας στο σύγχρονο πολιτιστικό περιβάλλον», οι μελέτες που παρουσιάζονται είναι οι εξής: «Δοκίμιο για την Ιδεολογία. “Αλήθεια” και “Ιδεολογία” για μια κοινωνία ανθρώπινη και ουσιαστική» του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Σαββάτου, «Η γυναικεία φτώχεια: Τάσεις και επιπτώσεις» της Λάουρας Μαράτου – Αλιπράντη, «Ιδεολογικοί προσδιορισμοί του χρόνου και του ατόμου σε μια σύγχρονη ιατροκεντρική πραγματικότητα» του Γεωργίου Τ. Αλεξιά, «Η διαπραγμάτευση ως η κυρίαρχη ιδεολογία του σύγχρονου κόσμου» του Λεωνίδα Α. Παπακωνσταντινίδη, «Οι επιρροές της ιδεολογίας του Ρομαντισμού στη σύγχρονη πολιτιστική πολιτική και διαχείριση» της Μαρίας Α. Κουρή, «Ιδεολογικός σχολιασμός στην οργάνωση και διοίκηση οργανισμών που παράγουν τα δημόσια αγαθά υγείας και παιδείας» του Νικόλα Μ. Πολύζου, «Η Χρονική Εξέλιξη της Ιδεολογίας Μάρκετινγκ στο Πεδίο του Μάρκετινγκ Πολιτισμικών Αγαθών» του Γεωργίου Σ. Σπαή και τέλος, «Ιδεολογία και Νέες Τεχνολογίες» του Θεόδωρου Κ. Κοτσιλιέρη.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Σαββίδη, πρόκειται για μια «συλλογική προσπάθεια άκρως ενδιαφέρουσα, επιστημονικά άρτια και φυσικά μοναδική για την βιβλιογραφική συμβολή της. Η έρευνα πλουτίζεται με την συγκεκριμένη μελέτη και η προσπάθεια τόσο του εκδοτικού οίκου του Αντ. Σταμούλη, όσο και του επιστημονικού υπευθύνου της σειράς και επιμελητή του τόμου κ. Δ. Γ. Μαγριπλή, θεωρούμε ότι στρέφεται με απόλυτη επιτυχία».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το εξώφυλλο της καλαίσθητης και καλοτυπωμένης αυτής έκδοσης κοσμεί το πρωτότυπο έργο Ιδεολογία στο χρόνο της ζωγράφου Isabelle Bachmann Karydomatis.

Δέσποινα Καποδίστρια

14 σχόλια:

D. G. MAGRIPLIS είπε...

Αγαπητή Δ. Καποδίστρια,
θερμές ευχαριστίες για την άψογη βιβλιοπαρουσίαση...ελπίζουμε σε μελλοντικό τόμο να φιλοξενήσουμε και κάποια δική σου δουλειά...

Δέσποινα είπε...

κ. Μαγριπλή,
θερμά συγχαρητήρια γι' αυτή τη δουλειά και καλή συνέχεια για ό,τι ετοιμάζετε! Θα ήταν τιμή μου να συνεργαζόμασταν!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Φαίνεται πολύ πολύ ενδιαφέρον!

"Το Σχολείον των ντελικάτων εραστών του Ρήγα και ο αντίλογός του" θάθελα πολύ να διαβάσω, και όλα βέβαια.

Πότε άλλαξες όνομα και δεν το πήρα είδηση..
Με γειά και με χαρά!

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητή μου Δέσποινα,

Ευχαριστούμε για την εμπεριστατωμένη βιβλιοπαρουσίαση.
Χαίρομαι πάντα για την πρόοδό σου και σε συγχαίρω για τα όλα σου!
Να 'σαι πάντα γερή και δημιουργική!
Καλό Δεκαπενταύγουστο!

Δέσποινα είπε...

@ Αναΐς,
πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη δουλειά και αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στον εκδότη όσο και στον επιμελητή της έκδοσης και στους συμμετέχοντες!

Ευχαριστώ για τις ευχές!
Καλό Αύγουστο!

Δέσποινα είπε...

@ Παναγιώτη,
ευχαριστώ πολύ για τα τόσο καλά λόγια!!!
Εύχομαι όμορφο υπόλοιπο καλοκαιριού, καλό Δεκαπενταύγουστο και πάντα δημιουργίες!

P. Kapodistrias είπε...

Άξιον και δίκαιον εστιν μεγαλύνειν τα ωραία έργα!!!

Δέσποινα είπε...

Π. Κ.,
εύχομαι η έκδοση να έχει θερμή ανταπόκριση από το κοινό!
Καλό μήνα!

None είπε...

Πολυτάλαντος ο κ. Μαγριπλής!!!!!! Κι Εσείς Κυρία μου!!!!!!!

Δέσποινα είπε...

Κι εσείς, πάντα ευγενικός, κ. None!!!

None είπε...

Ευγενικός! Μια κουβέντα είναι αυτή... Όσο μπορεί να είναι ένας ΟύΤις!!!!!!!!!!
Καλημέρα σας!

Δέσποινα είπε...

Καλημέρα και σε 'σας κ. None!!!
Και με το καλό της Παναγίας!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρων τόμος. Συγχαρητήρια στους συντελεστές

Δέσποινα είπε...

Συμφωνούμε, ανώνυμε!