Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Σαιν-Μαλό: Η καστροπολιτεία των πειρατών

Το λιμάνι - καστροπολιτεία του Σαιν-Μαλό (Saint-Malo, βρετονικά Sant-Maloù) βρίσκεται στην βορειοδυτική Γαλλία, στην περιοχή της Βρετάνης (Bretagne), ανοίγεται στην θάλασσα της Μάγχης και ανήκει στο νομό Ιλ-ε-Βιλαίν (Ile-et-Vilaine). Αριθμεί γύρω στους 53.000 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι κατακλύζεται από περίπου 200.000 τουριστών, όντας η πόλη με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τουριστών στην Βρετάνη.
Το Σαιν-Μαλό έγινε γνωστό κατά των 16ο αιώνα, ως ορμητήριο διαβόητων πειρατών της εποχής εκείνης. Σήμερα, η περιοχή ενδείκνυται για την παρακολούθηση του φυσικού φαινομένου της άμπωτης και της παλίρροιας, με το ατελείωτο «πήγαινε -έλα» της θάλασσας και φημίζεται για τα προσεγμένα εστιατόρια της, όπου μπορούμε να γευτούμε ολόφρεσκα θαλασσινά, όπως τα νόστιμα μύδια του Σαιν-Μαλό.
Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι η πόλη είναι γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων, όπως ο Ζακ Καρτιέ (Jacques Cartier, 1491-1557), ο θαλασσοπόρος που πρώτος εξερεύνησε τον Καναδά στην περιοχή του Κεμπέκ και ίδρυσε την πόλη του Μόντρεαλ, ο Ζακ Γκουάν ντε Μπωσέν (Jacques Gouin de Beauchene, 1652-1730), ο θαλασσοπόρος που ανακάλυψε τα Νησιά Φόκλαντ και ο Φρανσουά-Ρενέ ντε Σατωμπριάν (François-René de Chateaubriand, 1768-1848), ο σπουδαίος ρομαντικός ποιητής, συγγραφέας και διπλωμάτης.
Αν ταξιδέψετε το Σαιν-Μαλό, μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στην εντός των τειχών μεσαιωνική πόλη (Ville Intra-Muros), να επισκεφθείτε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βικεντίου (La Cathédrale Saint-Vincent) με τον τάφο του Ζακ Καρτιέ στο εσωτερικό του, να θαυμάσετε τον Πύργο (Le Château), μέρος του οποίου στεγάζει το Μουσείο της πόλης και να δείτε από κοντά τον τάφο του Σατωμπριάν, στο νησάκι Ile du Grand Bé που βρίσκεται μέσα στον κόλπο του Σαιν-Μαλό.


2 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Ωραίες, μεσαιωνικές απόπνοιες και χρώματα δειλινά!...

Έτσι! Πάντα να ταξιδεύεις και να μάς μορφώνεις, εμάς εδώ στα μετόπισθεν!

Δέσποινα είπε...

@ Π.Κ.,
τα ταξίδια δίνουν αναμφισβήτητα μόρφωση! Αλλά εγώ να μορφώσω εσάς;;; Και ποια είναι τα μετόπισθεν; Εκεί που μαζεύονται άνθρωποι από ολόκληρο τον Πλανήτη;