Σάββατο 9 Ιουνίου 2007

Ταξίδι στην Γκρενόμπλ

Η Γκρενόμπλ (Grenoble), η πόλη αυτή της νοτιοανατολικής Γαλλίας, πρωτεύουσα του νομού Ιζέρ, είναι χτισμένη στις όχθες των ποταμών Ιζέρ και Ντρακ. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ρασαί, σε υψόμετρο 214 μέτρων.
Η ιστορία της ξεκινάει πριν από περίπου 2000 χρόνια, όταν το Γαλατικό φύλο των Αλλοβρόγων έχτισε εκεί την μικρή κωμόπολη Κυλάρο, η οποία στη συνέχεια αναπτύχθηκε σε ρωμαϊκή πόλη με την ονομασία Γκρατιανόπολις.
Από τότε η Γκρενόμπλ αναπτύχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς κι ο πληθυσμός της σήμερα ξεπερνά τους 160.000 κατοίκους. Αν και επαρχιακή πόλη διαθέτει 3 Πανεπιστήμια, Κέντρο Πυρηνικών ερευνών, το Μουσείο Νταφινουά (που στεγάζεται σε ένα μοναστήρι του 17ου αιώνα), βιβλιοθήκη με πλουσιότατη συλλογή χειρογράφων (ανάμεσά τους τα περισσότερα έργα του Σταντάλ, που γεννήθηκε στην Γκρενόμπλ το 1783), το Μουσείο Σταντάλ και το περίφημο Μουσείο Ζωγραφικής και Γλυπτικής που ιδρύθηκε το 1798 κι έχει στις συλλογές του έργα των Περουτζίνο, Ρούμπενς, Γκωγκέν, Μπονάρ, Ματίς, Μοντιλιάνι, Λεζέ, Μαγκρίτ, Πικασό, Σαγκάλ, Μιρό, Ντε Κίρικο, Τανγκύ κ. ά.
Το 1968, η Γκρενόμπλ διοργάνωσε με επιτυχία τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Επισκεφτήκαμε την πόλη τον Ιούλιο του 2006 και προσφέρουμε εδώ μερικές όψεις της.






Δεν υπάρχουν σχόλια: