Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Περιδιαβαίνοντας το Στρασβούργο, την καρδιά της Ευρώπης

Το Στρασβούργο (Strasbourg), είναι η πρωτεύουσα της Αλσατίας και του νομού του Κάτω Ρήνου στη βορειοανατολική Γαλλία, απέχοντας από το Παρίσι 457 χιλιόμετρα. Είναι μια όμορφη πόλη, η οποία διατηρεί την παλαιότητά της και γι' αυτό είναι ιδιαίτερα γραφική. Ομορφαίνει περισσότερο, διότι είναι πλωτή σε μεγάλο μέρος της, καθώς την διατρέχει ο ποταμός Ιλ. Διαθέτει γαλλογερμανικό πολιτισμό και θεωρείται γέφυρα ενότητας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκεί έζησε ο Γουτεμβέργιος από το 1434 μέχρι το 1447 και, σύμφωνα με μια παράδοση, εφηύρε εκεί την τυπογραφία.
Ο πληθυσμός του Στρασβούργου είναι περίπου 270.000 κάτοικοι. Αποτελεί την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επιπλέον διαθέτει Ακαδημία (από το 1566), τρία Πανεπιστήμια (το αρχικό από το 1621), Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Καλών Τεχνών (με έργα Βαν Ντάικ, Βερονέζε, Τιντορέτο, Ελ Γκρέκο, Βατό, Κορό κ.ά.), Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών, το Αλσατικό Μουσείο (λαογραφικό), Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (με έργα Ρενουάρ, Μονέ, Κλιμτ, Κλέε, Έρνστ κ.ά.). Περίφημος είναι ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας, ο οποίος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης από το Γαλλικό Κράτος, καθώς είναι φτιαγμένος από ένα ασυνήθιστο είδος πετρώματος (εγχώριο κοκκινωπό ψαμμίτη), που συν τω χρόνω καταστρέφεται. Το Grande Île, το ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου, έχει καταταχθεί το 1988 στα αξιοθέατα της παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο.
Από μια παλαιότερη βόλτα μας στην καρδιά της Ευρώπης, μερικές μόνο στιγμές, σκαναρισμένες για το Ιστολόγιό μας, μαζί με ένα κατατοπιστικό βίντεο από το YouTube.







8 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πολύ εντυπωσιακά όλα, και η αφήγηση τόσο ζωντανή, σαν να πήγα..
Όμως, να μη ξεχνάμε: δεν πήγα και πρέπει και εκεί μιά μέρα να πάω..
Το πότε δεν ξέρουμε..και φοβάμαι συνεχώς αυτον τον ..τόνο, μήν γλιστρήσει και κολλήσει στη λήγουσα..!
Αυτό φοβάμαι...

Δέσποινα είπε...

Φίλη Αναΐς,
εύχομαι να πάτε στο Στρασβούργο κι όπου αλλού θα θέλατε το συντομότερο δυνατό! Έτσι... για να χαρείτε την απόδραση, για να περπατήσετε στα στενά του και να το θαυμάσετε και, κυρίως, για να ακινητοποιείσετε τον τόνο του "πότε" και να μην αλλάξει συλλαβή!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Δέσποινα!Δεν έχω πάει ποτέ, αλλά εχω μάθει από τη ψυχολόγο μου που σπούδασε εκεί ότι είναι πολύ όμορφα!Μαζί σου ταξιδεύουμε στον κόσμο!

P. Kapodistrias είπε...

Μα και εκεί;;;;; Αν ζηλέψουμε, θα είμαστε μειονεκτικοί μετά;

Να είσαι καλά, να ταξιδεύεις!

Alypios είπε...

Βόλτα στην καρδιά της Ευρώπης. Τι το καλύτερο; Ευχαριστούμε.

Δέσποινα είπε...

@ Με τα φτερά της ψυχής,
κι εγώ έτσι πιστεύω ότι είναι πολύ όμορφα στο Στρασβούργο!
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, να είστε καλά!

Δέσποινα είπε...

Π.Κ.,
κι εκεί!!! Γιατί όχι? ;)) Και να μη ζηλεύετε αλλά να το οργανώσετε και να πάτε! ;))

Δέσποινα είπε...

@ Αλύπιε,
εγώ ευχαριστώ κι εύχομαι όλα τα καλά!!!