Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Αναδρομική Έκθεση Χαρακτικής της Άριας Κομιανού στη Λυνέλ της Γαλλίας

Τον Ιούνιο του 2007, το φιλότεχνο γαλλικό κοινό της Νότιας Γαλλίας γνώρισε το χαρακτικό έργο της γνωστής Ελληνίδας χαράκτριας Άριας Κομιανού, καθώς η καλλιτέχνις είχε συμμετάσχει σε διαγωνισμό Ex-libris που διοργανώθηκε στην πόλη Λυνέλ από τον Σύλλογο «Les Amis du Fonds Médard» [«Οι Φίλοι του Αρχείου Μεντάρ»] αποσπώντας το πρώτο βραβείο.
Ο Λουί Μεντάρ (1768-1841), ένας μεγαλοαστός έμπορος, γεννημένος στη Λυνέλ, υπήρξε μανιώδης συλλέκτης βιβλίων που σήμερα αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της ακμής της βιβλιοδετικής τέχνης στη Γαλλία. Μετά το θάνατό του και σύμφωνα με επιθυμία του, η πολύτιμη αυτή συλλογή κληροδοτήθηκε στη γενέθλια πόλη του, με μοναδικό όρο τα βιβλία της να βρίσκονται στη διάθεση του κοινού. Οι περισσότεροι από 5000 τόμοι της συλλογής δημιούργησαν την αρχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Λυνέλ και ο Σύλλογος «Les Amis du Fonds Médard» έχει ως σήμερα σκοπό του τη μελέτη, διαφύλαξη κι ανάδειξη της Συλλογής. Το γεγονός ότι ο Λουί Μεντάρ δεν είχε ένα Ex-libris, ένα κτητορικό σήμα, δηλαδή, για τα βιβλία του, σύμφωνα με την συνήθεια της εποχής του, προκάλεσε έκπληξη στο Σύλλογο. Γι’ αυτό, διοργανώθηκε ένας διεθνής διαγωνισμός Ex-libris, όπου οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες κλήθηκαν να φιλοτεχνήσουν το Ex-libris της συλλογής του Λουί Μεντάρ. Η Άρια Κομιανού επιβλήθηκε των συμμετεχόντων και το Ex-libris που δημιούργησε, η Σύνθεση N° 709 (λινόλεουμ, 10x7 εκ, 2007) κοσμεί έκτοτε τις πολύτιμες δερματόδετες εκδόσεις της συλλογής του Λουί Μεντάρ.Σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, το γαλλικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ξανά ένα μέρος από την καλλιτεχνική δημιουργία της Άριας Κομιανού, στην πόλη Λυνέλ, μεταξύ των πόλεων Μονπελιέ και Νιμ, σε μια αναδρομική έκθεση που διοργανώνεται από τις Δημοτικές αρχές της Λυνέλ, με την υποστήριξη του Συλλόγου «Les Amis du Fonds Médard» και της Ένωσης «Euro Grèce France». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Louis Feuillade από τις 5 έως τις 28 Ιουνίου 2009.
Για την έκθεση αυτή κυκλοφόρησε ένας καλοτυπωμένος εικοσιτετρασέλιδος κατάλογος με τίτλο Une grecque artiste graveur à Lunel. Άρια Κομιανού [Μια Ελληνίδα καλλιτέχνις χαράκτρια στη Λυνέλ. Άρια Κομιανού]. Στην ελληνογαλλική αυτή έκδοση περιλαμβάνονται κείμενα του Δημάρχου της Λυνέλ, του Αντιδημάρχου επί του Πολιτισμού της πόλης και του Προέδρου του Συλλόγου «Les Amis du Fonds Médard», αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα της Άριας Κομιανού, καθώς κι ένα θεωρητικό κείμενο του Θάνου Χρήστου, Επίκουρου Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το χαρακτικό έργο της Κομιανού. Σύμφωνα με τον Θάνο Χρήστου, «[…] η χαρακτική της Κομιανού διακρίνεται για την εξπρεσιονιστική της διάθεση. Και για την εκφραστική της δύναμη. Και για την υποβολή του λιτού χρώματος. Και για την συνοπτική περιγραφή. Και για την επικέντρωση στο ουσιαστικό. Και για το μνημειακό της χαρακτήρα. Αυτό που κατευθύνει το χέρι της Κομιανού για να χαράξει δεν είναι τυχαίες εμπνεύσεις της στιγμής. Είναι εσωτερικές δονήσεις που εξωτερικεύονται με απόλυτη σύμπτωση ιδέας και μορφής, μορφής και περιεχομένου». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της αναδρομικής έκθεσης της Άριας Κομιανού στη Λυνέλ, θα υπάρξει πλήθος εκδηλώσεων, όπως η διάλεξη του Alain Juny, με θέμα «Σαντορίνη και Ατλαντίς» και μια συναυλία ρεμπέτικων τραγουδιών.

Δέσποινα Καποδίστρια

4 σχόλια:

Roni Bou Saba είπε...

πολύ πλούσιο το κείμενό σου! έμαθα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα χάρη στον απλό τρόπο με τον οποίο παρουσίασες τη βαθιά γνώση σου για το έργο της Κομιανού. και έτσι μου φώτισες άλλη προσέγγιση των ποιημάτων του π. Παναγίωτη, εννοώ την επιλογή του για τα έργα που θα τον εξέφρασαν στον Έσχατο Φίλο.

Δέσποινα είπε...

Ρόνι,
ευχαριστώ θερμά για το σχόλιο και τα καλά λόγια!
Η Κομιανού είναι μία από τους μεγαλύτερους σύχγρονους καλλιτέχνες στην Ελλάδα. Ήταν ευχής έργο που ανέλαβε την εικογράφηση κι επιμέλεια του Έσχατου Φίλου!

P. Kapodistrias είπε...

Ωραία ανάρτηση, ωραία καλλιτέχνις, ωραία αντιμετώπιση!!!

Εύγε!!!

Δέσποινα είπε...

Ευχαριστώ πολύ Π.Κ.!
Είναι όντως σπουδαία καλλιτέχνις η Κομιανού!
Καλό βράδυ!